Skolskjuts indragen i Hököpinge

Här finns information och fakta kring exploatering i Hököpinge. Inlägg under denna rubrik er reglerad. Kontakta info@hokopinge.com om det fattas information som borde vara här.

Skolskjuts indragen i Hököpinge

Inläggav hokopinge_com » ons okt 15, 2014 6:07 pm

http://lokaltidningen.se/indragen-skols ... /710159872
Kanske inte et smart drag av Vellinge kommun om dom vill locka barnfamilier til Hököpinge?

HÖKÖPINGE. Carola och Daniel Nilssons barn har alltid kunnat ta sig till skolan med hjälp av skolskjuts. I år är den indragen och Daniel Nilsson tror att det kommer att få fler föräldrar att köra sina barn till skolan.

För ett par veckor sedan fick Carola och Daniel Nilsson hem ett brev om att deras äldsta dotter på Framtidskompassen inte längre är beviljad skolskjuts. Beslutet gäller årskurs sju till nio och bussarna kommer att fortsätta gå för de yngre barnen.
– Min dotter provade att gå sträckan häromdagen. Hon går i åttan och det tog henne 53 minuter, säger Daniel Nilsson.
I Vellinge kommun måste äldre elever ha minst fem kilometer till skolan för att vara berättigade skolskjuts. Mellan Hököpinge, där Daniel och Carola Nilsson bor, och Vellinge är det endast 3,7 kilometer. Men barnen i Hököpinge har, på grund av trafiksituationen, alltid varit undantagna.
– Vad vi vet är det första gången sedan 70-talet som kommunen har dragit in skolskjutsen härifrån, säger Daniel Nilsson.
Jessica Håkansson, rektor på Framtidskompassen där cirka 30 elever är berörda, har varit i kontakt med många upprörda föräldrar.
– Föräldrarna upplever att vägen inte är trafiksäker. Det är inga nya skolskjutsregler utan det är praxis som har ändrats, säger Jessica Håkansson.
Överklagat beslut
Femton personer har överklagat beslutet och väntar nu på att förvaltningsrätten ska säga sitt.
Gustav Schyllert, ordförande i utbildningsnämnden, anser att ju äldre barnen blir desto längre sträckor ska de klara av att ta sig på egen hand.
Närmsta vägen till skolan för Hököpingebarnen är längs med Vellingevägen och förklaringen som Daniel Nilsson fått är att belysning installerats där och att vägen därför blivit säkrare. Det är också ända anledningen till beslutet som Gustav Schyllert känner till.
Men enligt Daniel Nilsson är Vellingevägen fortfarande osäker på flera platser. Bland annat pekar han på dålig avskiljning mellan gång- och körbana. Ett alternativ är att barnen istället tar cykelvägen.
– Ska de cykla på cykelbanan är den över fem kilometer så då uppfyller vi avståndskraven. Vilken väg tänker kommunen att våra barn ska ta, frågar Daniel Nilsson.
Den frågan har Gustav Schyllert svårt att svara på.
– Det finns ingen predestinerad lösning, säger han.
Daniel Nilsson tror att beslutet kommer att göra att fler föräldrar kommer att köra sina barn till skolan och på så sätt förvärra trafiksituationen runt skolan.
I väntan på förvaltningsrättens beslut får de berörda barnen fortsätta att åka med skolskjutsen.

Läs mer: http://vellinge.lokaltidningen.se/indragen-skolskjuts-för-hököpingebor-/20141015/artikler/710159872/#ixzz3GEaBoFRS
hokopinge_com
Site Admin
 
Inlägg: 31
Blev medlem: mån aug 30, 2010 10:10 pm

Återgå till Information kring exploatering i Hököpinge

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron